Het concept

Het concept
De opzet

Je gaat een auto delen met iemand die je kent, bijvoorbeeld buren, vrienden, familie of anderen bekenden. Uiteraard kun je ook delen met anderen, maar we hebben gemerkt dat mensen liever bekenden in hun auto laten rijden.
Handig is ook als deelnemers in de buurt wonen, want anders is het niet zo praktisch met parkeren. Je kunt natuurlijk ook afspreken dat je de auto op een vaste plek parkeert, maar afhankelijk van de afstand tot je huis heb je dan nog extra reistijd.

Je hebt minimaal één auto en 2 personen nodig om een groepje te beginnen, maar dat mogen ook meer auto’s en meer personen zijn. Dus met bijvoorbeeld de buren, bevriend gezin of familie die in de buurt woont.

 

De voordelen

- Minder parkeerproblemen in je woonwijk
- Minder autokilometers per persoon en dus minder aanslag op het milieu
- We schatten dat je al gauw 10% tot 20% minder auto rijdt omdat je vaker de fiets pakt
- Geen onnodige uitgaven voor een eigen auto die toch maar voor het grootste gedeelte van de tijd stil staat. Dit scheelt al gauw 50%    in de uitgaven voor je auto, in ons geval is dat ca. 300 euro per maand. Uiteraard hangt dit af van het gebruik.
- Je bespaart op aanschafkosten, ofwel de afschrijving deel je met de andere deelnemers in je groepje
- Je auto rijdt meer kilometers, terwijl de onkosten worden gedeeld. Resultaat: een lagere prijs per kilometer dan wanneer je    uitsluitend zelf je auto gebruikt!

 

Hoe pak je dat nu aan?

- Samen met minimaal één bekende wil je 1 of meerdere auto’s delen.
- Het is handig om op loopafstand van elkaar te wonen in verband met parkeren.
- Je meldt je aan bij ons, zodat wij ruimte op de website kunnen reserveren.
- Je kunt dan zelf je auto toevoegen en personen aan je groepje.
- Je kunt op elk gewenst moment iemand aan je groepje toevoegen of een auto toevoegen.
- De eigenaar van de auto beheert het groepje dat je auto deelt. Maar dat mag ook iemand anders in je groepje zijn.
- Deelnemers aan je groepje kunnen de auto reserveren via de website. Je kunt in één oogopslag zien wanneer de auto nog vrij is en wie    hem heeft gereserveerd.
- Gereden kilometers moet je bijhouden op de website en ook de onkosten. De website geeft informatie over de kosten en gereden    kilometers per deelnemer.
 

 

Zaken die handig zijn van tevoren te regelen

 

Verzekering

Het verzekeren van uw auto vraagt om een speciale verzekering omdat er meerdere hoofdbestuurders zijn. Centraal Beheer heeft voor mensen die een auto delen een verzekering waarmee de auto goed verzekerd is en bovendien de autodelers afzonderlijk schadevrije jaren kunnen opbouwen. Om voor de verzekering in aanmerking te komen, dient u geregistreerd te staan bij de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik. De jaarlijkse kosten voor de inschrijving zijn 20 euro per deelnemer, per persoon.

 

Eigenaarschap

Bepaal of je beide eigenaar van de auto wordt of dat een eigenaar de auto verhuurt aan de ander. Als er twee eigenaren zijn, een maatschap dus, is een gezamenlijke bankrekening specifiek voor de auto raadzaam. Om dit goed vast te leggen gebruik je deze standaardcontracten.

Regel een contract over de verantwoordelijkheden voor de periodieke betaling, schades en de plek waar de auto wordt geparkeerd na gebruik.

 

Hoe werkt het in de praktijk?

Je reserveert de auto via de planning op de website. Je kunt de planning elke gewenst moment aanpassen, voor zover de andere reserveringen dat toelaten.

Je houdt de gereden kilometers bij, handigst is dat om te doen via een schriftje in de auto. Schrijf je naam, beginstand en aan het eind van de rit de eindstand op.

Eventuele kosten die je maakt kun je of uit eigen portemonnee metalen, of via de pinpas van je gezamenlijke bankrekening. Kosten kun je ook opschrijven in het schriftje.

That’s all !!

 

Periodiek werkt de eigenaar de gegevens op de website bij

De gereden kilometers en de kosten die je hebt gemaakt worden ingevoerd. Dit hoeft niet na elke rit, maar mag bv. ook 1x per maand.

De website houdt voor deelnemers bij wat de gereden kilometers zijn en de kosten per deelnemer. Alle kosten worden per gereden kilometer toegekend.

Dus stel: je hebt zelf 100 euro onkosten gemaakt, maar slechts 10% van de kilometers gereden, dan betaal je uiteindelijk zelf 10 euro en krijg je 90 euro terug.

De website verrekent dit automatisch met je andere kosten en houdt zo je saldo bij.